EVO ZAŠTO IH TREBATE REDOVNO JESTI: Čuvaju zdravlje srca, pomažu kod probave i visokog šećera u krvi…

 


Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti…

Istovremeno ne izazivaju neželjene posljedice kao što su debljanje ili povišenje razine šećera u krvi – naravno ako se konzumiraju u razumnim količinama. (Tekst se nastavlja ispod)

Suhe šljive su vrlo učinkovite u održavanju zdrave i uravnotežene probave. Topiva vlakna u njima brzo upijaju vodu i u dodiru sa njom stvaraju želatinastu masu koja stvara osjećaj sitoti, a ujedno pomaže u omekšavanju sadržaja crijeva te njihovom lakšem pražnjenju. Visoki sadržaj vlakana u suhim šljivama pomaže i u prevenciji hemoroida uzrokovanih zatvorom.

Čuvaju zdravlje srca:

Sušene šljive su bogate kalijem. Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala. Kalij osigurava ispravno funkcioniranje srca te krvožilnog i živčanog sustava. Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara.

Pomažu kod visokog šećera u krvi:

Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj ljestvici. To znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Sušene šljive sadrže visoki udio topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi. Topiva vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u želucu, što za posljedicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok. (Tekst se nastavlja ispod)

Brinu se o dobrom vidu i zdravlju očiju:

Sušene šljive su odličan izvor vitamina A koji je neophodan za dobar vid. Pomažu prevenirati pojavu suhoće očiju, noćnu sljepoću, sivu mrenu i makularnu degeneraciju.

Doprinose zdravim kostima:

Porcija suhih šljiva osigurava 129% preporučene dnevne količine vitamina K koji je od velike važnosti za koagulaciju krvi i izgradnju kostiju.